26 de marzo de 2008

Els Jocs de la Vergonya

Ja s’apropen el Jocs Olímpics de Pequín, i mentrestant el Govern Xinès continua amb la seva política reprensiva amb el Tibet i la resta del poble xinès. Com un país Olímpic no respecta els drets humans?


Com els països occidentals, que tan ens vanagloriem de preservar i respectar el drets humans, assistim "impotents" al seu atropellament en Xina? Que ens fa por, militarment parlant, el nou gegant asiàtic? O mes be ens fa por quedar-nos sense tots els productes, tirats de preu, made in China?

Que la Xina es la nova gran potencia per al segle XXI ningú ho pot negar, ja es tot un fet. Tot hi que alguns pensem que el paper de l’Índia encara està per desvetllar. Depèn de la Xina com vol jugar aquest paper de nova potencià, voldrà ser un país de drets, democràtic, de benestar, on es reconeguin les llibertats del seus habitants? O mes be sumar-se a la llista de països que amaguen els problemes sota l’estora de la reprensió i de l’injustícia?

Crec que desgraciadament la Xina ha perdut el tren per a la primera opció. Ja ho va començar a fer amb les reprensions de la plaça de Tiananmen al 1989. Però tenia l’oportunitat dels jocs per penedir-se i presentar-se novament al món. I es tornarà a presentar, però no sota un paraigües democràtic i liberal, sinó sota la confirmació del seu règim autoritari i repressor. Xina utilitzarà els jocs com aparador per mostrar al món tot el poder i esplendor del poble, cultura i la maquinaria estatal xinesa.

Açò mateix ja va succeir amb uns altres jocs Olímpics, els de 1936 a Berlín (els anomenats Jocs de Hitler). On el Führer va voler utilitzar els jocs per mostrar al món el poder suprem de la rasa ària i de la nova Alemanya Hitleriana. Al 36, La República Espanyola va boicotejar els jocs de Berlín, perquè ara no s’atrevim amb la Xina? (Tot hi les insinuacions de Sarkozy).
Un altre fet es preocupant, els jocs a Alemanya li van ser concebuts anys abans de la arribada de Hitler al poder. Però a 2001 (quan van ser adjudicats els jocs al govern de Pequín), tothom sabia de les amnèsies del Govern Xinès amb les llibertats i els drets humans. Dons perquè el COI (Comitè Olímpic Internacional) va concedir els jocs a la Xina? Crec que tots deuríem preguntar-nos-ho.

Els Jocs Olímpics son una ocasió on els països del món es reuneixen per celebrar en llibertat la glòria de l’esport, no pas una exhibició de superioritat de qualsevol estat. Si poden ser una ocasió de celebració, com a Espanya, on el jocs de Barcelona'92 van ser la culminació de l’arribada de la democràcia al país. No pas mai l’aparador d’un règim autoritari.

Tornem-se a preguntar: Com es possible que en el nou país Olímpic es continue practicant la censura, la pena de mort, les persecucions polítiques i operacions de neteja ètnica i cultural?

No hay comentarios: